Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 4

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 4

Gepubliceerd: 1 August 2021 13:00

Ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de NNV kijken we hoe het vrouwen verging in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen honderd jaar. Om de maand publiceren we een tweeluik met twee bijzondere vrouwelijke natuurkundigen, een uit het verleden en een die nu actief is. Deze maand deel vier met Clasine van Winter en Tamalika Banerjee.

Auteur: Margriet van der Heijden.

Hoe verging het vrouwen in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen eeuw? Na een promotieonderzoek bij Nobelprijswinnaar Frits Zernike in Groningen belandde Clasine van Winter in Kentucky en werd als mathematisch-fysicus toonaangevend op het terrein van veeldeeltjessystemen. Ruim een halve eeuw na Van Winters promotie begon Tamalika Banerjee bij het Zernike Instituut in Groningen. Zij leidt er de onderzoeksgroep Spintronics of Functional Materials.

Lees het volledige artikel in het augustusnummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.