Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 4

NTvN 87-09

Het septembernummer is uit!

Zwart gat eet neutronenster op

Dat het plaatsvond werd al vermoed, maar nu is het ook waargenomen: botsingen tussen zwarte gaten en neutronensterren. Lees er meer over in het septembernummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0). Afbeelding: Carl Knox, OzGrav - Swinburne University

Vorige Volgende

Artikel

Een eeuw natuurkundevrouwen deel 4

Gepubliceerd: 1 August 2021 13:00

Ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de NNV kijken we hoe het vrouwen verging in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen honderd jaar. Om de maand publiceren we een tweeluik met twee bijzondere vrouwelijke natuurkundigen, een uit het verleden en een die nu actief is. Deze maand deel vier met Clasine van Winter en Tamalika Banerjee.

Auteur: Margriet van der Heijden.

Hoe verging het vrouwen in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen eeuw? Na een promotieonderzoek bij Nobelprijswinnaar Frits Zernike in Groningen belandde Clasine van Winter in Kentucky en werd als mathematisch-fysicus toonaangevend op het terrein van veeldeeltjessystemen. Ruim een halve eeuw na Van Winters promotie begon Tamalika Banerjee bij het Zernike Instituut in Groningen. Zij leidt er de onderzoeksgroep Spintronics of Functional Materials.

Lees het volledige artikel in het augustusnummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.