Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Spookauto’s

Twee eerste-orde-auto’s.

NTvN 88-12

Het decembernummer is uit!

Aarde-Maansysteem van 2,5 miljard jaar geleden

De Maan draait steeds verder van ons weg, wat betekent dat ze miljarden jaren geleden een stuk dichter bij de Aarde stond. Foto: NASA/JPL.

Vorige Volgende

Artikel

Spookauto’s

Gepubliceerd: 1 September 2021 11:35

Dat voorwerpen door traliewerking ook als eerste-orde-maximum kunnen worden afgebeeld, is logisch. Pas onlangs zag ik het, tijdens een slapeloze nacht en ik was verrast. Hieronder staat een korte beschrijving van de situatie en de foto.

Auteur: Frans Eerkens.

Onze voordeur heeft drie smalle ramen. Ze worden elk grotendeels afgedekt door min of meer doorzichtige stroken raamfolie [1] van vijftien centimeter breed met een kleurwerking. Overdag maakt het folie, wanneer het door de zon wordt beschenen, vlekken in regenboogkleuren op de gangmuur. Het patroon in het folie is grotendeels grillig en korrelig; hier en daar zijn er vlakke, helder doorzichtige gebiedjes.

Lees het volledige artikel in het septembernummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.