Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Chocola!

Frans Kingma is experimenteel fysicus, schrijver en columnist.

NTvN 89-12

Het decembernummer is uit!

Een kernfusiereactor in de klas

Drie leerlingen vertellen in het decembernummer hoe ze een kernfusiereactor bouwden in de klas.

Vorige Volgende

Artikel

Chocola!

Gepubliceerd: 1 October 2022 08:54

Graag kijk ik mee over de schouders van onderzoekers en een uitnodiging voor een bezoek bij collega’s accepteer ik met genoegen. Zo ben ik recent langs geweest bij de vakgroep SCM (Soft Condensed Matter). Daar doen ze onderzoek naar materie in diverse varianten, zelfhelend, topologische structuren, colloïden enzovoort. Dat zorgt voor prachtige plaatjes van dynamische processen. Ik ben onder de indruk en vraag om uitleg. Vaak volstaat enkele malen waarom voor een goed begrip (van de processen), totdat ineens klinkt: “Ja Frans, het is net als bij chocola, zo simpel”. Nu durf ik niet verder en knik instemmend. Maar begrijpen? Nee, dat doe ik niet. Dus, huiswerk!

Auteur: Frans Kingma

Lees het volledige artikel in het oktobernummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.