Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

“Ik kan mijn mannetje staan, ook in de Nederlandse sterrenkunde”

Conny Aerts geeft een voordracht tijdens de Kavli-prijsfestiviteiten. Foto: Thomas Eckhoff (CC BY-SA 2.0)

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

“Ik kan mijn mannetje staan, ook in de Nederlandse sterrenkunde”

Gepubliceerd: 1 November 2022 10:33

Op de dag dat haar sabbatical ingaat en enkele dagen voor haar vertrek naar New York, spreek ik de kersverse Kavli-prijswinnares Conny Aerts in haar kamer in een verouderd gebouw van de KU Leuven. Amper bekomen van alle festiviteiten, vertelt de Belgische sterrenkundige vurig over haar indrukwekkende carrière en de uitdagingen die ze als vrouw heeft moeten overwinnen.

Auteur: Esger Brunner

Maart dit jaar kreeg Conny Aerts tijdens een videogesprek met de Noorse Academie van Wetenschappen te horen dat ze samen met haar collega’s Roger Ulrich (Amerika) en Jørgen Christensen-Dalsgaard (Denemarken) de Kavli-prijs had gewonnen. Aerts dacht vooraf dat ze als spreker zou worden uitgenodigd voor een symposium over haar vakgebied helio- en asteroseismologie (zie kader). “Op dat moment drong het eigenlijk niet tot me door, mijn agenda zat vol en mijn mindset vóór het gesprek was om vriendelijk te bedanken voor het symposium.” Totdat het kwartje viel en ze wist waar het over ging. “Ik heb toen meteen een hele week geblokkeerd in mijn agenda.”

Lees het volledige artikel in het novembernummer of bekijk hieronder de pdf.