Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Ambassadeur voor het leraarschap

Interview met Hans van Bemmel. Foto: Ted van Aanholt

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Ambassadeur voor het leraarschap

Gepubliceerd: 1 December 2022 09:57

Een paar maanden geleden kondigde Hans van Bemmel aan te gaan stoppen met zijn rubriek Bij de les. In dit nummer vindt u zijn allerlaatste bijdrage. Een mooi moment voor een interview over zijn carrière, over wat hij belangrijk vindt in het onderwijs en uiteraard een terugblik op de rubriek Bij de les.

Auteur: Marieke de Boer

Op de vrijdagmiddag waarop dit interview plaatsvindt, lopen we eerst een rondje door de school van Hans van Bemmel, het Stedelijk Gymnasium in Leiden. We zijn in de tweede locatie van de school, die zo’n tien jaar geleden werd geopend en onlangs ook weer is uitgebreid. Het is een licht en open gebouw. Van Bemmel leidt hier en daar wat kinderen af van hun werk door naar ze te zwaaien, de leerlingen zwaaien opgewekt terug. Dan gaan we zitten voor een serieus gesprek.
Van Bemmel is een veelzijdig en gewaardeerd docent. Dat blijkt wel uit het feit dat hij in 2019 de Minnaertprijs ontving, een soort oeuvreprijs voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de ontwikkeling van het vak natuurkunde in het voortgezet onderwijs. De jury noemde hem een ambassadeur voor het leraarschap. “In de laudatio werden de columns in het NTvN nadrukkelijk genoemd. Ik vond de prijs echt een enorme eer.”

Lees het volledige artikel in het decembernummer of bekijk hieronder de pdf.