Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Jules Verne in het natuurkundeonderwijs - deel 1

Beeld van Jules Verne in Vigo, Spanje. Foto: Wikimedia - Zarateman.

NTvN 90-06

Het juninummer is uit!

Euclids opname 100 keer zo groot als van Hubble

Vergelijking van het beeldveld van Euclid met de grootte van de volle maan aan de hemel. Een enkele opname is meer dan honderd keer groter dan een opname met de Hubble-ruimtetelescoop terwijl de scherpte nauwelijks slechter is. Afbeelding: ESA/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, S. Brunier. CC BY-SA 3.0 IGO.

Vorige Volgende

Artikel

Jules Verne in het natuurkundeonderwijs - deel 1

Gepubliceerd: 1 December 2022 09:32

Jules Verne staat bekend als een van de grootste Franse schrijvers uit de negentiende eeuw. Hij wordt tevens als een van de grondleggers van het sciencefictiongenre gezien. Vanuit een natuurkundig oogpunt zijn met name de boeken uit zijn Gunclub-trilogie erg interessant. In het eerste deel van een tweetal artikelen behandelen we de eerste twee werken uit deze trilogie. We zullen onder andere zien hoe deze twee delen interessante en bruikbare casussen voor middelbare scholieren kunnen opleveren.

 Auteur: Roger Rikken 

Jules Verne wordt in 1828 geboren in Nantes, Frankrijk. Tijdens zijn rechtenstudie in Parijs komt hij er al snel achter dat zijn hart bij het schrijven van verhalen ligt. Na het schrijven van wat onbekender werk komt Verne in 1862 uiteindelijk in contact met Pierre-Jules Hetzel, een uitgever waar Verne tot Hetzels dood in 1886 een zeer productieve samenwerking mee heeft. In deze periode schrijft Verne overwegend romans die zich positief uiten over wetenschap en techniek. Zelf beschrijft Verne zijn boeken als romans scientifique; ze bevatten dan ook veel verwijzingen naar aardrijkskundige en natuurwetenschappelijke feiten en principes. De romans van Verne hebben niet alleen als doel om jong en oud te vermaken, ze dienen bij de lezer ook interesse op te wekken voor zaken zoals scheepvaart, geografie en natuurwetenschappen. Bekende verhalen die Verne in deze tijd schrijft zijn onder andere Naar het middelpunt der aarde, 20.000 mijlen onder zee, Vijf weken in een luchtballon en De reis om de wereld in 80 dagen. Uit deze periode stammen ook de eerste twee delen uit de Gunclub-trilogie: Van de aarde naar de maan (1865) en De reis om de maan (1870).

Lees het volledige artikel in het decembernummer of bekijk hieronder de pdf.