Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een eeuw natuurkundevrouwen-eindartikel

Natuurkundevrouw Lily Bleeker geëerd in Utrecht. Foto: De Strakke Hand - Robert Oosterbroek

NTvN 88-10

Het oktobernummer is uit!

Aanstaande industriƫle nanorevolutie

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben voor het eerst een intrinsiek gedreven nanoturbine ontwikkeld, die in groot contrast staat met de huidige extern aangedreven nanomotoren. Lees er alles over in het oktobernummer. llustratie: Cees Dekker Lab / SciXel.

Vorige Volgende

Artikel

Een eeuw natuurkundevrouwen-eindartikel

Gepubliceerd: 1 February 2022 11:15

Hoe verging het de afgelopen eeuw vrouwen in de Nederlandse natuurkunde? Aan de hand van portretten en interviews heeft Margriet van der Heijden dat het afgelopen jaar voor het NTvN proberen te achterhalen. Wat is het overkoepelend beeld? Een afrondende schets van honderd jaar vrouwen in de Nederlandse natuurkunde.

Auteur: Margriet van der Heijden

Vorige maand was hij af. In de wat verloren Strosteeg in Utrecht legden de schilders van De Strakke Hand de laatste hand aan een muurschildering die Lily Bleeker eert [1]. Bleeker is de eerste vrouw in een reeks van schilderingen die her en der in de stad Utrechtse wetenschappers gedenken. Ze staat er mooi op: achter een tafel met apparatuur om lenzen te slijpen, en met rechts op de oude gevel de fasecontrastmicroscoop die zij voor, en in samenspraak met, Frits Zernike bouwde. Hun samenwerking dateerde al van de jaren dertig van de vorige eeuw. De fasecontrastmicroscopen maakte zij vanaf 1947, kort voor en nadat haar bedrijf Nedoptifa, dat na de oorlog een doorstart maakte, was verhuisd naar Zeist.

Lees het volledige artikel in het februarinummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.