Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Ruimteweer

Door ons veelvuldige gebruik van satellieten wordt het bestuderen en voorspellen van ruimteweer steeds belangrijker. Foto: Unsplash - Lucas Marcomini

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Ruimteweer

Gepubliceerd: 1 February 2022 11:24

En dan nu het weer: veel zonnewind en hier en daar een geomagnetische storm. Door ons veelvuldige gebruik van satellieten wordt het bestuderen en voorspellen van ruimteweer steeds belangrijker.

Ruimteweer: een ‘nieuw’ onderzoeksveld
Hoe ontstaat ruimteweer? En hoe kunnen we er ons tegen wapenen? In dit artikel bespreken we kort de oorzaken en gevolgen van ruimteweer, de rol van het KNMI en een aantal internationale ontwikkelingen.

Lees het volledige artikel in het februarinummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.

 

Ruimteweer en de luchtvaart
Ruimteweer is voor velen een ver-van-mijn-bed-show. Een onbekend fenomeen met vaak nog onbekendere impact. Toch is het zeker niet onbelangrijk. Dit artikel geeft een gedetailleerde, fysische beschrijving van de effecten van ruimteweer op een alledaagse sector: de luchtvaart.

Geschiedenis van het ruimteweer
Een mysterieus en dynamisch lichtverschijnsel aan de nachtelijke hemel in het poolgebied, kleine veranderingen in de richting van kompasnaalden en donkere vlekjes op de zon: deze waarnemingen vormden het begin van een wetenschappelijke discipline die vandaag de dag van groot belang is voor de werking van veel van onze geavanceerde technische systemen.