Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Strepen en stippen op de steppe

Foto: Google Earth

NTvN 89-01

Het eerste nummer van 2023 is uit!

De nieuwe Deltares GeoCentrifuge

Een dijk testen met 150 keer de zwaartekracht met de nieuwe Deltares GeoCentrifuge: lees er alles over in het januarinummer van het NTvN.

Vorige Volgende

Artikel

Strepen en stippen op de steppe

Gepubliceerd: 1 March 2022 13:00

Steppes in bijvoorbeeld Mexico en op het Afrikaanse continent herbergen een breed scala aan fascinerende vegetatiepatronen. Toch is er een relatief eenvoudig model, gebaseerd op biologische principes, dat hun ontstaan kan simuleren. Hoe zit dit zogeheten Klausmeiermodel in elkaar en wat kunnen we ervan leren over de effecten van bijvoorbeeld droogte?

Auteurs: David Hokken en Jelle Soons.

Anders dan in het natte Noord-Europa wordt de groei van vegetatie in een steppeklimaat en in andere semi-aride gebieden voornamelijk beperkt door de beschikbaarheid van water. Oftewel, een toename in de neerslag leidt altijd tot een toename in de begroeiing. Klausmeier [3] suggereerde dat de interactie tussen water en vegetatie de bepalende factor is in het ontstaan van de patronen in figuur 1. Op basis van deze aanname droeg hij een wiskundig model aan dat inderdaad een breed scala aan patronen kan simuleren. Voordat we ons eigen project uit de doeken doen, dat we onder begeleiding van Robbin Bastiaansen hebben gedaan, zullen we dit model nader bekijken.

Lees het volledige artikel in het maartnummer van het NTvN of klik hier op de pdf.