Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

"Ik waande me op Mars"

Interview met Thomas Wijnen. Foto: OeWF - Florian Voggeneder.

NTvN 88-05

Het meinummer is uit!

Het zesde IPCC-rapport

In een artikel in het meinummer geven we een samenvatting en een overzicht van de werkwijze van het zesde assessmentrapport van werkgroep I van het Intergovernmental Panel on Climate Change (AR6 WGI IPCC) dat afgelopen jaar werd gepresenteerd.

Vorige Volgende

Artikel

"Ik waande me op Mars"

Gepubliceerd: 1 April 2022 10:19

Sterrenkundige Thomas Wijnen is net begonnen als instrumentatiecoördinator van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie. Afgelopen oktober voerde hij een analoge Marsmissie uit in de Negev-woestijn in Israël. Van jongs af aan wil hij ruimtevaarder worden, daarom schreef hij zich in voor de ESA-oproep voor nieuwe astronauten.

Auteur: Esger Brunner

“Het was een heel intense, maar ook mooie ervaring”, begint Thomas Wijnen zijn verhaal over de AMADEE-20-missie. Hij was een van de zes analoog astronauten die in oktober vorig jaar vier weken in de Israëlische Negev-woestijn verbleven voor een gesimuleerde Marsmissie. Die werd georganiseerd door het Austrian Space Forum en het Israëlische D-Mars, twee organisaties gespecialiseerd in analoge ruimtemissies. Dat zijn veldexperimenten op locaties die vergelijkbare omstandigheden hebben als in de ruimte, in dit geval op Mars.

Lees het volledige artikel in het aprilnummer of bekijk hieronder de pdf.