Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Werken aan energie en klimaat

Foto: David de Jager

NTvN 90-06

Het juninummer is uit!

Euclids opname 100 keer zo groot als van Hubble

Vergelijking van het beeldveld van Euclid met de grootte van de volle maan aan de hemel. Een enkele opname is meer dan honderd keer groter dan een opname met de Hubble-ruimtetelescoop terwijl de scherpte nauwelijks slechter is. Afbeelding: ESA/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, S. Brunier. CC BY-SA 3.0 IGO.

Vorige Volgende

Artikel

Werken aan energie en klimaat

Gepubliceerd: 1 June 2022 13:00

In het centrum van Utrecht, in een pand met veel bedrijven op het gebied van duurzame energie, zit GROW, een consortium van bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van windenergie op zee. We spreken daar David de Jager, directeur van GROW. De Jager vertelt over GROW en over zijn eigen carrière die in het teken staat van energie en klimaat.

Auteurs: Marieke de Boer en Esger Brunner.

David de Jager is naar eigen zeggen de duurzame energie ingerold. “Ik doe niet aan carrièreplanning en ben ook niet zo heel erg ambitieus, maar als ik terugkijk op alles wat ik heb gedaan past het wel echt bij mij. Op de middelbare school deed ik al een project over windenergie. Duurzame energie had toen al mijn interesse.”

De Jager begon zijn carrière in de jaren tachtig met een bijbaantje bij een van de wetenschapswinkels, naast zijn studie natuurkunde in Utrecht. De Jager: “Wetenschapswinkels waren plekken waar vooral studenten onderzoek deden voor de samenleving. Ik deed een project voor stichting Natuur en Milieu over de opslag van kernafval.” Na zijn studie werkte De Jager een aantal jaar bij dezelfde stichting waar hij nog twee studies uitvoerde op het gebied van radioactiviteit.

Lees het volledige interview in het juninummer van het NTvN of klik hier.