Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Grete Hermann

Grete Hermann.

NTvN 90-06

Het juninummer is uit!

Euclids opname 100 keer zo groot als van Hubble

Vergelijking van het beeldveld van Euclid met de grootte van de volle maan aan de hemel. Een enkele opname is meer dan honderd keer groter dan een opname met de Hubble-ruimtetelescoop terwijl de scherpte nauwelijks slechter is. Afbeelding: ESA/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, S. Brunier. CC BY-SA 3.0 IGO.

Vorige Volgende

Artikel

Grete Hermann

Gepubliceerd: 1 October 2023 12:31

De Duitse filosoof en wiskundige Grete Hermann wordt de laatste jaren steeds vaker genoemd als pionier op het gebied van de interpretatie van de quantummechanica. Het gaat dan met name over het ontkrachten van een bewijs van John von Neumann. Minder bekend is dat ook haar radicale relationele interpretatie uit 1935 van deze theorie nog steeds relevant is.

Auteur: Dick de Boer

Als eerste behandel ik vooral de fysische aspecten van het werk van Grete Hermann. Deze worden geplaatst in de context van haar leven en de ontwikkelingen in de natuurkunde in de jaren dertig van de vorige eeuw. Verder ga ik in op de receptie van haar werk en op het feit dat het zo lang genegeerd is.

Lees het volledige artikel in het oktobernummer of bekijk hieronder de pdf.