Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Licht werpen op weefsels

Licht werpen op weefsel.

NTvN 90-04

Het aprilnummer is uit!

Zwaartekrachtgolfdetector LISA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de zwaartekrachtgolfdetector LISA. Lees meer over deze detector in het aprilnummer. Credits: ESA–C.Carreau.

Vorige Volgende

Artikel

Licht werpen op weefsels

Gepubliceerd: 1 October 2023 12:47

Hoe maak je draagbare optische sensoren die thuis, en voor iedereen, de ontwikkeling van ziekten in de gaten kunnen houden? Dat is de vraag waar we dit nummer induiken.

Detectie
Optische technologie voor diagnostiek (deel 1)
De toekomst van de gezondheid en de zorg zal zich veel meer moeten afspelen buiten het ziekenhuis. Vroegtijdige detectie van weefselveranderingen die voortkomen uit ziekteprocessen met behulp van niet-invasieve optische technologie kan de basis vormen voor deze medische toekomst.

Verificatie
Optische technologie voor diagnostiek (deel 2)
Voordat een nieuwe optische technologie in het medisch domein getest wordt op mensen, is het nodig te verifiëren dat de technologie meet wat die beoogt te meten. Daarvoor worden modelweefsels gemaakt die de optische eigenschappen van menselijk weefsel nabootsen. De nieuwste generatie modelweefsels gebruikt zelfs een soort hart-longmachine om bloed met gecontroleerde snelheid en zuurstofsaturatie door kleine artificiële bloedvaatjes te laten stromen.

Toepassingen
Optische technologie voor diagnostiek (deel 3)

Betaalbaarheid, bemensbaarheid en kwaliteit van zorg zijn in een steeds ouder wordende populatie alleen te realiseren als eenvoudig bruikbare innovatieve medische technologieën effectief geïmplementeerd worden in het zorgsysteem. Technologie die de mogelijkheid biedt om patiënten thuis te monitoren zal daarom steeds verder toegepast worden.