Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Niet vervangen, maar innoveren

Foto: Esger Brunner

NTvN 90-0

Het julinummer is uit!

Dutch Open Telescope baanbrekend in zonnebeelden

Mozaïekbeeld van een vlekkengroep aan de rand van de zon.

Vorige Volgende

Artikel

Niet vervangen, maar innoveren

Gepubliceerd: 1 November 2023 13:00

De van oorsprong Chileense natuurkundige Desiree Salas werkt bij het Amsterdamse Confocal.nl, dat apparatuur maakt die de prestaties van bestaande microscopen verbetert. Ze vertelt over haar werk en de overstap van Zuid-Amerika naar Europa.

Auteurs: Esger Brunner en Marieke de Boer

Desiree Salas, geboren en getogen in Chili, startte in 2004 met haar opleiding aan de universiteit van Santiago de Chile, de oudste openbare universiteit van het land. “In Chili hebben we openbare en particuliere universiteiten. Particuliere universiteiten zijn behoorlijk duur, maar op openbare universiteiten heb je recht op studiebeurzen en toelages van de regering. De universiteit van Santiago de Chile is een goede universiteit met een goede traditie.” De eerste vier jaar van haar zesjarige studie engineering physics is te vergelijken met een universitaire opleiding technische natuurkunde in Nederland. In de twee afsluitende jaren volgt een introductie in de zakelijke kant, zoals projectmanagement en financiën.

“Toen ik me aanmeldde bij de universiteit wilde ik mijn ingenieursdiploma halen en daarna eigenlijk meteen bij een bedrijf aan de slag”, vertelt Salas over haar studiekeuze. “Ik vond de opleiding erg leuk vanwege de experimentele insteek. Ik ben een persoon die graag dingen meet om dingen te begrijpen. Het waren vrij eenvoudige experimenten, omdat de middelen op Zuid-Amerikaanse publieke universiteiten beperkt zijn.” De interesse in wetenschappelijk onderzoek was gewekt en werd versterkt door haar bijbaan als assistent in een biofysicalaboratorium. Ze deed daar microscopieonderzoek aan liposomen, kunstmatige blaasjes die lijken op de basale structuren van een cel. “Toen kwam ik voor het eerst in aanraking met biofysica en besloot ik om na het behalen van mijn master promotieonderzoek in dat vakgebied te gaan doen.”

Lees het volledige artikel in het novembernummer van het NTvN of klik hier.