Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Victoriaans popularisator van de natuurkunde

NTvN 90-06

Het juninummer is uit!

Euclids opname 100 keer zo groot als van Hubble

Vergelijking van het beeldveld van Euclid met de grootte van de volle maan aan de hemel. Een enkele opname is meer dan honderd keer groter dan een opname met de Hubble-ruimtetelescoop terwijl de scherpte nauwelijks slechter is. Afbeelding: ESA/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, S. Brunier. CC BY-SA 3.0 IGO.

Vorige Volgende

Artikel

Victoriaans popularisator van de natuurkunde

Gepubliceerd: 1 December 2023 13:00

In de tweede helft van de negentiende eeuw was John Tyndall een van de bekendste natuurkundigen in Engeland. Door de populairwetenschappelijke lezingen die hij aan de Royal Institution verzorgde, wist hij vele burgers te interesseren in actuele natuurkundige ontwikkelingen. Zijn lezingen over warmte, geluid en licht heeft hij uiteindelijk omgewerkt naar een drietal boeken waarmee hij een nog groter publiek wist te bereiken. In dit artikel nemen we deze drie boeken onder de loep en bekijken we waarom Tyndall in zijn eigen tijd zo populair was.

Auteur: Roger Rikken

Elke natuurkundedocent die de naam Tyndall hoort zal al snel denken aan de bekende proef die zijn naam draagt: de staaf van Tyndall. In deze proef wordt een gietijzeren staafje met een harde klap in tweeën gebroken door een snel afkoelende, en daardoor krimpende, schroefbank waarin het gietijzeren staafje zit vastgeklemd. Bij veel natuurkundedocenten houdt hiermee de bekendheid met Tyndall op. Dat is jammer, want zijn werken staan nog altijd vol met goede ideeën waaruit elke docent wel iets bruikbaars kan halen. Wie was deze man eigenlijk? En wat maakte hem zo populair onder het grote publiek? Hiervoor gaan we eerst nog even terug naar zijn jonge jaren.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van het NTvN of klik hier.