Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De route door de jungle die pre-master heet

Vier studenten vertellen over hun overstap van hbo naar universiteit. Afbeelding: Jungle Vectors by Vecteezy  

NTvN 90-03

Het maartnummer is uit!

Helderheid over (de toekomst van) de Hyperloop

Ergens tussen de dromen van futuristisch vervoer en de harde realiteit van natuurkundige wetten bevindt zich de Hyperloop. Lees er alles over in een artikel in het maartnummer.

Vorige Volgende

Artikel

De route door de jungle die pre-master heet

Gepubliceerd: 1 March 2023 10:46

Na een hbo-opleiding technische natuurkunde kun je een master gaan doen aan een universiteit. Daarvoor is het nodig om eerst een pre-master te doen. Sophie Schot volgde deze route, net als de drie studenten die ze hierover sprak. Ze delen hun ervaringen en geven tips.

Auteur: Sophie Schot

Ik ben Sophie en ben dit studiejaar begonnen aan mijn master physics & astronomy aan de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor heb ik technische natuurkunde gestudeerd aan de Fontys in Eindhoven. Om naar die master door te stromen, moest ik een pre-master volgen, ook wel schakelprogramma genoemd. De keuze viel op de UvA, maar er zijn veel meer opties. Ik vond het best lastig om te navigeren door deze pre-master-jungle (Welke pre-masters zijn er en wat zijn de toegangseisen?) en denk dat ik niet de enige ben. Mijn grootste tip is daarom ook: mail studieadviseurs. Je kunt niet altijd alles duidelijk vinden op de websites van universiteiten, maar de studieadviseurs weten alles en kunnen je de beste informatie geven. Niet elke master is hetzelfde, daarom heb ik drie andere studenten, gevraagd naar hun ervaring met het vinden van een passende pre-master en master, en hoe het nu met hun studie gaat. In dit artikel deel ik hun ervaringen en tips.

Jurre Bloem
Hbo: technische natuurkunde, Fontys Eindhoven, nu: biomedical engineering, TU Eindhoven.
Je bent begonnen met een pre-master voor Physics & Astronomy aan de UvA, maar bent overgestapt naar de TU Eindhoven voor een pre-master biomedical engineering. Hoe ben je hier uiteindelijk terechtgekomen?
“In eerste instantie ben ik de deeltjesfysicarichting op gegaan, maar kwam ik tot de conclusie dat ik hier graag over las en leerde, maar het werk in de praktijk me niet echt beviel. Toen begon mijn zoektocht naar wat ik echt interessant vond, bijvoorbeeld door te kijken welke projecten ik leuk vond op het hbo. Ik maakte een lijstje waarop ik uiteindelijk ongeveer tien interessante studies zette. Vervolgens zocht ik naar iets wat beter aansluit op het bedrijfsleven, omdat ik niet in een onderzoeksinstituut terecht wil komen. Ik heb namelijk stage gelopen bij ASML en dat beviel heel erg goed.”

Lees het volledige artikel in het maartnummer of bekijk hieronder de pdf.