Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Winnaars 29e NTvN-Prijsvraag

NTvN 89-06

Het juninummer is uit!

Waarneming van geboorte sterrenstelselcluster in v

Rond het Spinnenwebstelsel bevindt zich een gebied van enkele megaparsec waarbinnen sterrenstelsels ontstaan en samenkomen om een soort intergalactische megastad te vormen. Credits: ESO/Di Mascolo et al.; HST: H. Ford.

Vorige Volgende

Artikel

Winnaars 29e NTvN-Prijsvraag

Gepubliceerd: 1 May 2023 13:00

Ook afgelopen jaar konden promovendi of pas gepromoveerden weer meedoen met de NTvN-prijsvraag. De opdracht was een artikel in te zenden dat hun onderzoek beschrijft voor de lezers van het NTvN en voldoet aan vooraf gestelde criteria zoals de regels voor plaatsing in het NTvN. Een jury van redactieleden koos daaruit de drie beste inzendingen:

1. De grenzen van de quantumfysica met ultrakoud helium door Yuri van der Werf, over de experimentele toetsing van de quantumfysica met ultrakoud helium.

2. Op weg naar de eerste observatie van het graviton door Martine Schut, over een experiment om het graviton aan te tonen.

3. Pas op - een zonnestorm op komst! door Christine Verbeke, over de modellering van zonnestormen.

De jury heeft genoten van alle inzendingen en bedankt alle zeven deelnemers hartelijk, met speciale felicitaties voor de drie winnaars. De prijzen zullen worden uitgereikt tijdens FYSICA 2023 op vrijdag 26 mei in Delft.