Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Hoe insecten vliegen

Florian Muijres legt in zijn artikel uit hoe insecten vliegen. Foto: Unsplash - David Clode.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Hoe insecten vliegen

Gepubliceerd: 1 July 2023 11:03

Vliegende insecten zijn zeer kleine biologische vliegmachientjes, die vliegen door hun vleugels snel heen en weer te slaan. De resulterende aerodynamische krachten gebruiken ze niet alleen om in de lucht te blijven, maar ook om te sturen. Deze directe aansturing maakt ze zeer manoeuvreerbaar, iets wat je goed kunt ervaren als je tevergeefs een vlieg probeert te vangen.

Auteur: Florian Muijres

De paradox van vliegende insecten
Het ongewone vliegsysteem van insecten, waarbij sommige insecten tot wel duizend keer per minuut met hun vleugels slaan, berust ook op ongewone aerodynamische effecten. Dit werd duidelijk toen in de jaren veertig van de vorige eeuw de Franse zoöloog en ingenieur Antoine Magnan de aerodynamica van vliegende insecten bestudeerde [3]. Hij paste de toen bekende aerodynamische theorieën voor vliegtuigen toe op de vleugelslag van bijen. De resulterende aerodynamische krachten waren niet groot genoeg voor gewichtsondersteuning. Vandaar de bekende uitdrukking ‘een bij kan niet vliegen’, met natuurlijk de belangrijke maar vaak vergeten toevoeging ‘volgens conventionele aerodynamische theorieën’.

Lees het volledige artikel in het julinummer of bekijk hieronder de pdf.