Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Bestudering van moleculaire motoren

De beweging op DNA (niet zichtbaar) van het ORC-eiwit (zichtbaar gemaakt door middel van de koppeling aan een fluorescerend molecuul (groen)). De gestippelde lijnen geven het pad van het ORC-molecuul aan (blauw komt overeen met eerdere tijdstippen, rood komt overeen met latere tijdstippen).

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Bestudering van moleculaire motoren

Gepubliceerd: 1 August 2023 14:53

Nynke Dekker mocht dit jaar de Physicalezing geven op het NNV-evenement FYSICA. Voor het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde schreef zij een artikel over haar onderzoek.

Auteur: Nynke Dekker

Biofysische bestudering van individuele moleculaire motoren
Hoe werken de moleculaire motoren die onze cellen in stand houden? Deze vraag omvat de kern van ons onderzoek en dat van veel andere wetenschappers. Om dergelijke vragen te beantwoorden hebben biofysici in de afgelopen decennia verschillende technieken ontwikkeld: bijvoorbeeld ionenkanaalopname, fluorescentiespectroscopie en krachtspectroscopie. Aanvankelijk ging het vooral om de technische uitdaging: kun je een enkel biologisch molecuul onderzoeken en bestuderen? En hoe zou je dat dan doen? De zogeheten enkel-molecuulbiofysica werd dan ook aanvankelijk enigszins beschouwd als een technische curiositeit: wat het kon opleveren in termen van wetenschappelijk begrip leek aanvankelijk marginaal. Maar nu, vele experimenten later, danken we veel van ons kwantitatieve begrip en veel van de modellen over hoe moleculaire motoren functioneren aan dergelijke experimenten en de aanpalende theoretische biofysica. Hiermee hebben we als vakgebied een grote en gevestigde discipline, namelijk de biochemie, veranderd: tegenwoordig kun je geen bijeenkomst over moleculaire motoren bijwonen waarin geen belangrijke bijdrages vanuit de biofysica aan bod komen.

Lees het volledige artikel in het augustusnummer of bekijk hieronder de pdf.