Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Hoe een knutselwerkje uitgroeide tot een start-up

Serafine Beugelink ontwikkelde het spel Elementary.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Hoe een knutselwerkje uitgroeide tot een start-up

Gepubliceerd: 1 August 2023 14:59

Tijdens mijn bachelor natuurkunde bedacht ik een kaartspel over het standaardmodel, simpelweg als iets om zelf te hebben. Vervolgens liep dit compleet uit de hand: inmiddels is het een geregistreerd bedrijf dat samenwerkt met scholen, spelletjeswinkels, NWO en zelfs CERN.

Auteur:Serafine Beugelink

Het is 28 november 2022, bijna middernacht. Achter mijn laptop zoek ik – bachelorstudent natuurkunde – naar een kerstcadeau voor mijn vriend – masterstudent natuurkunde. Ik wil iets leuks en creatiefs, bij voorkeur ook natuurkundig. Een spelletje zou leuk zijn, maar er valt weinig te vinden. “Wat nou als ik het zelf maak?”, denk ik dan. Een handgemaakt natuurkundig spel, om samen te spelen. Direct gaan mijn gedachten naar het standaardmodel: de prachtige regelmaat en groepsindeling deden mij altijd al aan kwartet denken.

Er ligt nog wat karton achter in de kast, een paar kleurrijke markers erbij en ik kan direct aan de slag. De basis is een standaard kwartetspel: je vraagt medespelers om kaarten en probeert daarmee sets te voltooien. Alleen zijn dit sets van elementaire deeltjes en bestaat niet elke set uit vier kaarten. De ijkbosonen wel: het gluon, foton, Z-boson en W-boson vormen precies vier deeltjes in één set. Maar higgs is het enige scalaire boson, dat is dus een set van één. Is dat niet stom? Nee juist leuk, een gratis punt! Zo is iedereen blij om higgs aan te treffen, net als in 2012.

Lees het volledige artikel in het augustusnummer of bekijk hieronder de pdf.