Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Efficiënter studeren

NTvN 90-06

Het juninummer is uit!

Euclids opname 100 keer zo groot als van Hubble

Vergelijking van het beeldveld van Euclid met de grootte van de volle maan aan de hemel. Een enkele opname is meer dan honderd keer groter dan een opname met de Hubble-ruimtetelescoop terwijl de scherpte nauwelijks slechter is. Afbeelding: ESA/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, S. Brunier. CC BY-SA 3.0 IGO.

Vorige Volgende

Artikel

Efficiënter studeren

Gepubliceerd: 1 September 2023 13:00

Natuurkunde studeren is superleuk, maar soms ook lastig; zeker als je tegen struikelblokken oploopt. Hoe haal je het meeste uit een hoorcollege, hoe maak je een werkcollegeopdracht, hoe leer je het beste voor een tentamen en hoe pak je uitstelgedrag aan? Ik heb dit uitgezocht en heb hierbij advies gevraagd aan Bob Stienen. Hij is onderwijsinnovator aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en weet veel over effectief leren. We bespreken een paar van de grootste struikelblokken.

Auteur: Sophie Schot.

Hoorcolleges
Sommige colleges vliegen voorbij, andere lijken nooit te eindigen. Hoe haal ik het maximale uit een hoorcollege? Stienen: “Hoorcolleges zijn bewezen niet de effectiefste vorm van leren. Aantekeningen maken helpt, maar is niet echt een actieve vorm van het verwerken van de stof. Je moet hier juist actief mee bezig zijn.” Hoe doe je dat dan? “Dit is afhankelijk van hoe het college is ingericht – meeschrijven kan helpen [1], maar denk tegelijkertijd mee: wat gaat er gebeuren, wat is de volgende stap en vooral, waarom? Als je dit doet, ben je veel actiever met de stof bezig.”

Lees het volledige artikel in het septembernummer van het NTvN of klik hier.