Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Een kijkje in een zwart gat

Marshmallow Laser Feast, Distortions in Spacetime, 2018-2020. Realtime videoinstallatie, gemaakt in opdracht van het Manchester Science Festival, dat deel uitmaakt van de Science Museum Group, in samenwerwerking met het British Science Festival en de universiteit van Hull.

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Een kijkje in een zwart gat

Gepubliceerd: 1 January 2024 13:00

Op 17 november opende in het Valkhof Museum in Nijmegen de tentoonstelling Into The Black Hole, die te zien is op hun tijdelijke locatie. De tentoonstelling geeft betekenis aan mysterieuze zwarte gaten door middel van kunstwerken en educatieve middelen. Bij het samenstellen van de tentoonstelling heeft een groep studenten het museum advies gegeven over de inhoud en de marketing hieromheen.

Auteur: Ella van Dalen

Een jaar geleden begon de samenwerking van het Valkhof Museum met een groep studenten. Heino Falcke vertelde in een lezing hoe het wereldwijde team van de Event Horizon Telescope voor het eerst een afbeelding maakte van een zwart gat in 2019. Toen dit zwarte vlak met een donutvormige rode ring wereldkundig werd, kreeg het begrip ‘zwart gat’ voor het eerst een duidelijk visueel beeld buiten de theorie. De afbeelding verspreidde zich razendsnel in de media en ook bij de presentatie van Heino Falcke zaten 28 studenten aandachtig te kijken.

Als studenten waren we uitgenodigd als adviescommissie om zo veel mogelijk mensen te interesseren in de tentoonstelling en in zwarte gaten. Van de totale groep studenten volgt slechts een klein deel een studie waarbij natuurkunde een rol speelt. De andere deelnemers studeren bijvoorbeeld cultuurwetenschappen of communicatiewetenschappen. Dat ook de studenten zonder natuurkundige achtergrond alleen al door de afbeelding van een zwart gat gefascineerd waren, beloofde al een hoop goeds voor de tentoonstelling. De adviescommissie was verdeeld over verschillende groepen, waarin we de kennis van verschillende studies konden benutten. Eén groep hield zich bezig met het samenstellen van de tentoonstelling en de andere groepen hielpen met de educatieve middelen in de tentoonstelling, de marketing en het publieke programma rond de tentoonstelling.

Lees het volledige artikel in het januarinummer of klik hier.