Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Echte kleuren op nanoschaal

NTvN 90-03

Het maartnummer is uit!

Helderheid over (de toekomst van) de Hyperloop

Ergens tussen de dromen van futuristisch vervoer en de harde realiteit van natuurkundige wetten bevindt zich de Hyperloop. Lees er alles over in een artikel in het maartnummer.

Vorige Volgende

Artikel

Echte kleuren op nanoschaal

Gepubliceerd: 1 February 2024 13:00

Het manipuleren van zichtbaar licht in pixels ter grootte van tientallen nanometers is zelfs met de modernste technieken nog uitdagend. De beeldschermen waaraan we gewend zijn, bijvoorbeeld op de smartphone, computer of televisie, hebben pixels met een grootte van de orde van tien micrometer. De kleinste details in computerchips hebben tegenwoordig afmetingen van tien nanometer. Daar zit dus nog een factor duizend tussen. In ons recente werk [1], grotendeels bedacht en uitgevoerd door promovendus Daniel Yimam en dat we hier samenvatten, hebben we een nieuwe manier gevonden om zichtbaar licht te manipuleren op een lengteschaal van nanometers. Dit is interessant voor de ontwikkeling van onder andere virtualrealitybrillen.

Auteurs: Daniel T. Yimam, Minpeng Liang, Jianting Ye en Bart J. Kooi

Lees het volledige artikel in het februarinummer of klik hier.