Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Het mysterie van het zwarte gat deels ontrafeld in Rijksmuseum Boerhaave

Het mysterie van het zwarte gat deels ontrafeld in Rijksmuseum Boerhaave. Foto: Fred Ernst - Rijksmuseum Boerhaave

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Het mysterie van het zwarte gat deels ontrafeld in Rijksmuseum Boerhaave

Gepubliceerd: 1 May 2024 11:07

De dag voor de officiële opening van de tentoonstelling Dichter bij het zwarte gat op 20 maart, wanneer de pers al welkom is voor een preview, worden de puntjes op de i gezet. De tentoonstellingsbouwers passen de belichting nog even aan om het interferentiepatroon van een laserstraal beter uit te laten komen. Rijksmuseum Boerhaave laat niets aan het toeval over en dat resulteert in een fraai vormgegeven expositie die de bezoeker stap voor stap dieper het zwarte gat intrekt.

De beroemde foto van het zwarte gat M87* verwelkomt de bezoeker bij binnenkomst van de zaal. De in 2019 gepresenteerde roodgeel gloeiende ring ging de wereld over. Maar wat zien we eigenlijk als we naar die foto kijken? Dat wordt gaandeweg de expositie duidelijk gemaakt. Dat is knap, want op een heldere manier uitleggen wat een zwart gat is, is niet makkelijk.

Lees het volledige artikel in het meinummer van het NTvN of klik hier.