Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Van piloot tot natuurkundige

Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/UCLA.

NTvN 90-0

Het julinummer is uit!

Dutch Open Telescope baanbrekend in zonnebeelden

Mozaïekbeeld van een vlekkengroep aan de rand van de zon.

Vorige Volgende

Artikel

Van piloot tot natuurkundige

Gepubliceerd: 1 June 2024 13:07

Thomas Vaessen (33) volgde na het afronden van zijn middelbare school in 2008 eerst een vliegopleiding en werd piloot, maar werd ook gegrepen door de natuurkunde. Hij vertelt over hoe hij uiteindelijk ook natuur- en sterrenkunde ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam en 198 nieuwe viervoudige stersystemen ontdekte.

Auteur: Thomas Vaessen

Piloot
Op de middelbare school vond ik eigenlijk alle vakken wel leuk: wiskunde, geschiedenis, Latijn enzovoorts. Het moment om een profiel te kiezen kwam dan ook veel te vroeg voor mij. Mijn wiskundedocent vond dat ik maar beter geen wiskunde B kon gaan doen. Helaas nam ik dat advies ter harte en koos voor een profiel zonder wiskunde B en de andere exacte vakken.
Aan het eind van de middelbare school moest er een keuze gemaakt worden. Dat ik iets wilde gaan studeren was wel duidelijk, maar wat dan? Ik denk dat ik alle open dagen op verschillende universiteiten wel bezocht heb maar helaas, met de beperkte keuzes die ik nog had zat er niks tussen waar ik echt enthousiast van werd. Behalve piloot, dat leek mij wel wat. En, niet onbelangrijk, dat was nog mogelijk met mijn vakkenpakket.

Lees het volledige artikel in het juninummer van het NTvN of klik hier.