Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Zes maanden zon boven Utrecht

Zes maanden zonlicht boven Utrecht, vastgelegd met een sluitertijd van circa 15.811.200 seconden en een diafragma (‘lensopening’) van circa f/64. Foto: Stephan van Meulebrouck. Camera geconstrueerd door Jan Koeman.

NTvN 90-10

Het oktobernummer is uit!

De Einsteinfontein

In Leiden is een nieuw gedenkteken voor Albert Einstein te vinden: een fontein waarin water beweegt zoals licht in een zwart gat. Vincent Icke vertelt in het oktobernummer over dit bijzondere project.

Vorige Volgende

Artikel

Zes maanden zon boven Utrecht

Gepubliceerd: 1 July 2024 14:01

Het principe van de solargrafie is zo oud als dat van de camera obscura, te beschouwen als de voorloper van het fototoestel, alleen heeft een camera obscura geen beelddrager om het beeld te ‘vangen’. Via een zeer kleine opening wordt er een omgekeerd en gespiegeld beeld geprojecteerd op een vlak tegenover die opening. De ‘camera’ kan een doos zijn maar ook een vertrek in een huis, waarbij in een verder goed verduisterde vensteropening een kleine opening is aangebracht.

Auteurs: Stephan van Meulebrouck en Jan Koeman

Optica
Het fenomeen van de camera obscura was al bekend in de oudheid. Met de ontwikkeling van de optica in de middeleeuwen werd het mogelijk om verder te experimenteren door in plaats van kleine openingen lenzen te gebruiken. De komst van beelddragers aan het begin van de 19e eeuw deed de rest: de fotografie was uitgevonden.

Lees het volledige artikel in het julinummer of klik hier.