Onderzoekers van AMOLF, University of Pennsylvania en City University of New York hebben een nanostructuur van metamateriaal ontworpen die met behulp van licht complexe wiskundige vergelijkingen kan oplossen. Lees er alles over in het aprilnummer. Illustratie: Ella Maru-studio
Het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde is hét Nederlandstalige vakblad voor natuurkundigen, vol nieuws uit de natuurkunde. Een greep uit de onderwerpen: onderzoek aan de frontlinie, natuurkunde en kunst, onderwijs, bijzondere loopbanen, interviews met prominente wetenschappers en een kijkje in de keuken bij bedrijven. Jaarlijks verschijnt vlak voor de zomer een extra dik themanummer. Leden van de NNV ontvangen het tijdschrift maandelijks.
Speciale editie Zeeën en oceanen
Zeeën en oceanen is het thema van onze speciale editie van 2022. Hoe worden oceanen eigenlijk onderzocht? Hoe ontstaan die zandpatronenn op de bodem toch? Hoe kunnen we zo goed mogelijk voorspellen hoe ons huidige klimaat verandert door te kijken naar vroegere klimaatveranderingen? En mochten we de huidige klimaatverandering niet voldoende kunnen beteugelen en de zeespiegel stijgt aanzienlijk, moeten we dan een dam om de Noordzee bouwen? Diezelfde Noordzee wordt nu flink gebruikt: recreatie, grote windmolenparken en schepen die af en aan varen. Al deze activiteiten maken geluid. Hoeveel en wat doet dat met het onderwaterleven? Vragen, vragen en nog eens vragen. Wij geven antwoorden op deze en nog veel meer vragen in het themanummer Zeeën en oceanen.
Het themanummer Zeeën en oceanen is los te bestellen door een mailtje te sturen aan het NNV-bureau (bureau@nnv.nl), vergeet niet om een verzendadres te vermelden. Het nummer kost 10 euro, inclusief btw en verzendkosten (voor verzenden naar het buitenland rekenen we extra kosten).