Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De winnaars van de NTvN-Prijsvraag!

NTvN 87-08

Het augustusnummer is uit!

Geschiedenis Oortwolk doorgerekend

Leidse astronomen zijn erin geslaagd de eerste honderd miljoen jaar van de Oortwolk door te rekenen. Lees er meer over in het augustusnummer van het NTvN. Illustratie: Pablo Carlos Budassi (CC BY-SA 4.0).

Vorige Volgende

Artikel

De winnaars van de NTvN-Prijsvraag!

Gepubliceerd: 1 April 2019 13:00

Het schrijven van een goed wetenschappelijk artikel is moeilijk, een populair-wetenschappelijk stuk is moeilijker, maar het moeilijkst is misschien wel het schrijven van een artikel voor een breed publiek van vakgenoten.

Met het eerste krijgen alle promovendi te maken en met een beetje geluk mogen ze zich laven aan het tweede, maar zelden schrijft een promovendus een artikel waarin de hoeveelheid detail heel precies gebalanceerd moet worden tegen de begrijpelijkheid, zodat het artikel zowel voor een grote groep van vakgenoten te begrijpen is, als genoeg gedetailleerd om door deze vakgenoten interessant gevonden te worden.

Zes promovendi en jonge doctoren pakten dit jaar de handschoen op in de jaarlijkse NTvN-prijsvraag. De jury heeft de bijdragen gelezen en zich hierbij steeds de vraag gesteld: hoe goed lukt het de schrijver (m/v) zijn promotieonderzoek uit te leggen aan het lezerspubliek van het NTvN, zonder daarbij te veel in algemeenheden te vervallen. De drie winnende auteurs zijn hierin het beste geslaagd.

De derde prijs gaat dit jaar naar Jakob van den Eijnden voor zijn artikel Jets en neutronensterren, die volgens de gangbare theorieën onmogelijk zijn, maar toch wel degelijk geobserveerd worden. Jakob slaagt er goed in de probleemstelling van zijn promotieonderzoek uit te leggen, maar het artikel zou wel gebaat zijn bij iets meer uitleg van de fysica. De jury waardeerde wel de wetenschapsfilosofische boodschap “om nooit te stoppen met zoeken, wat de theorie ook zegt”.

Nummer twee werd Heleen van Gog met haar artikel Thermische stabiliteit van tweedimensionale mangaanoxides. Dit artikel is goed gestructureerd, met genoeg detail en een interessante conclusie die goed voor het voetlicht komt. De lezer had wel iets meer geholpen kunnen worden door het uitleggen van jargon, bijvoorbeeld in een apart kader, maar dit hindert niet de algemene leesbaarheid. Haar soepele, verzorgde taalgebruik valt op.

De eerste prijs gaat echter naar Tim Cornelissen. In zijn artikel Flexibele geheugens beschrijft hij zijn onderzoek naar een bouwsteen voor organische elektronica die tegelijkertijd halfgeleidend en ferro-elektrisch is en daardoor mogelijk als geheugencel gebruikt kan worden. Het artikel is goed in de context geplaatst, de figuren zijn bijzonder goed vormgegeven en interessante bijzaken zijn goed uitgelegd in een apart kader. Een terechte winnaar. Gefeliciteerd!

De jury,
Kasper van Dam, Eduard Driessen, Iris Rommens en Robert Jan van Wijk