Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Run-3 van de Large Hadron Collider

Foto van een van de New Small Wheels op weg naar de ATLAS-detector diep onder de grond. Foto: CERN.

NTvN 89-06

Het juninummer is uit!

Waarneming van geboorte sterrenstelselcluster in v

Rond het Spinnenwebstelsel bevindt zich een gebied van enkele megaparsec waarbinnen sterrenstelsels ontstaan en samenkomen om een soort intergalactische megastad te vormen. Credits: ESO/Di Mascolo et al.; HST: H. Ford.

Vorige Volgende

Artikel

Run-3 van de Large Hadron Collider

Gepubliceerd: 1 November 2022 10:44

Voor het eerst sinds drie jaar bewegen er weer protonen door de Large Hadron Collider (LHC) op CERN. Zowel aan de versneller als de experimenten is onderhoud gepleegd en zijn er nieuwe detectoronderdelen geïnstalleerd. De eerste proton-protonbotsingen van begin juli markeren de start van run-3, een periode van vier jaar waarin tweemaal zoveel data worden verzameld als in de bestaande dataset. Een goed moment om de balans op te maken door voor elk van de experimenten waaraan Nederlandse wetenschappers een bijdrage leveren te zien wat de belangrijkste resultaten tot nu toe zijn, op welke manier de detector is aangepast en waar het onderzoek zich op richt voor deze nieuwe run.

Auteurs: Marco van Leeuwen, Patrick Koppenburg, Melissa van Beekveld en Ivo van Vulpen

De Large Hadron Collider
De Large Hadron Collider is de laatste stap in een keten van versnellers waarin bundels protonen (en regelmatig ook zware atoomkernen) tot zeer hoge energie versneld worden en rondjes draaien in de 27 kilometer lange tunnel. Op een aantal punten worden de protonbundels gefocust en kruisen ze elkaar waarna experimenten de vrijgekomen deeltjes registreren die in de botsingen gemaakt worden om zo iets te leren over de deeltjesinteracties. We kunnen zo in detail het bestaande standaardmodel bestuderen, maar hopen vooral ook antwoorden te vinden op de onderdelen die we nog niet begrijpen: de ‘nieuwe fysica’.

Lees het volledige artikel in het novembernummer of bekijk hieronder de pdf.