Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Twee nieuwe hoogleraren wetenschapscommunicatie

Interview met de recent aangestelde hoogleraren Wetenschapscommunicatie Ivo van Vulpen en Margriet van der Heijden. Foto Ivo: Bob Bronshoff, foto Margriet: Sacha de Boer

NTvN 89-12

Het decembernummer is uit!

Een kernfusiereactor in de klas

Drie leerlingen vertellen in het decembernummer hoe ze een kernfusiereactor bouwden in de klas.

Vorige Volgende

Artikel

Twee nieuwe hoogleraren wetenschapscommunicatie

Gepubliceerd: 1 February 2022 10:44

Onlangs zijn Ivo van Vulpen en Margriet van der Heijden aangesteld als hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de TU Eindhoven. De leerstoelen zijn een initiatief van de NNV. Middels deze twee NNV-leerstoelen hoopt de NNV de komende jaren een bijdrage te kunnen leveren aan de communicatie over wetenschap. Van Vulpen en Van der Heijden hebben beiden een aanstelling van één dag per week voor de komende vijf jaar. 

Auteur: Marieke de Boer

Ivo van Vulpen
Ivo van Vulpen werd door veel mensen op de vacature gewezen, omdat hij een passie heeft voor outreach. “Ik was meteen enthousiast. Het is iets waar ik altijd een mening over heb en wat ik heel belangrijk vind. Er zijn echter nog heel veel dingen die we niet weten en die onderzocht moeten worden. Wat houdt mensen tegen om aan wetenschapscommunicatie te doen en wat kan er beter? Het blijft meestal toch bij wat je zelf in je hoofd hebt en wat je hoort aan de koffietafel, maar het moet goed onderzocht worden. Daarnaast moeten we als natuurkundige gemeenschap laten zien dat we het belangrijk vinden. Onderzoekers en communicatiemensen vormen nu nog vaak twee aparte werelden, daar moet een brug tussen geslagen worden. Het moet echt een serieuze plek krijgen, niet iets wat je erbij doet als wetenschapper. Daarom is het heel belangrijk dat deze twee plekken er nu zijn, het zorgt ervoor dat dit essentiële onderdeel van het vakgebied een stem krijgt.”...

Margriet van der Heijden
Margriet van der Heijden is erg enthousiast over haar nieuwe werkplek: “De TU Eindhoven is een universiteit met wortels in de maatschappij. Fundamentele kennis, zoals uit de natuurkunde, wordt hier vertaald naar toepassingen die problemen helpen oplossen en die de maatschappij van de toekomst zullen vormgeven. Veel onderzoekers in Eindhoven zijn daardoor als vanzelfsprekend al ‘in gesprek’ met de maatschappij. Het belang van goede wetenschapscommunicatie springt zo meteen in het oog.”...

Lees het volledige artikel in het februarinummer of klik hieronder om de pdf te bekijken.