Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De Nobelprijs

NTvN 89-04

Het aprilnummer is uit!

Snel rekenen met licht

Onderzoekers van AMOLF, University of Pennsylvania en City University of New York hebben een nanostructuur van metamateriaal ontworpen die met behulp van licht complexe wiskundige vergelijkingen kan oplossen. Lees er alles over in het aprilnummer. Illustratie: Ella Maru-studio

Vorige Volgende

Artikel

De Nobelprijs

Gepubliceerd: 1 January 2023 13:00

Quantumverstrengeling was in 2022 de bindende factor tussen de drie winnaars van de Nobelprijs voor de Natuurkunde. In dit nummer blikken we terug op hun onderzoek en kijken we vooruit naar een mogelijke nieuwe wetenschapsprijs.

Aspect, Clauser en Zeilinger
Met natuurkundige experimenten hebben de drie laureaten bijgedragen aan het beantwoorden van eeuwenoude filosofische vragen.

De nieuwe Nobelprijs
Gerard van der Steenhoven pleit in zijn column voor een variant op de Nobelprijs, maar dan iets breder en minder beperkend.