Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Aardmagnetisme

Credits: ESA/ATG Medialab

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikel

Aardmagnetisme

Gepubliceerd: 1 February 2024 13:00

Zonder het aardmagneetveld is er geen leven op deze planeet mogelijk. Dat is meer dan genoeg reden om het onderzoek naar dit veld eens flink in de spotlight te zetten.

Zuid-Atlantische Anomalie
Er zit een groot gat in het aardmagnetisch veld. Achterhalen hoe die is ontstaan, vergt een duik in het natuurlijk archief van de aarde: oud vulkanisch gesteente.

Zon en aarde
De zonnewind, de magnetosfeer en de ionosfeer van de aarde zijn verwikkeld in een complexe dans. Wat weten we van deze interactie, en hoe verandert deze met de tijd?

Waarnemingen
De eerste aardmagnetische metingen in Nederland zijn bijna driehonderd jaar oud. Het archief van het KNMI onthult aan wie we deze rijke geschiedenis van metingen te danken hebben.

Swarm
Roger Haagmans, nu gepensioneerd, werkte ruim twintig jaar bij ESA als mission scientist. Hij was betrokken bij meerdere satellietmissies, waaronder Swarm.