Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

NTvN 90-05

Het meinummer is uit!

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reï

Dwergstelsels lijken belangrijke aanjagers van reïonisatie heelal. Op de afbeelding is Pandora’s cluster te zien. Afbeelding: NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology), R. Bezanson (University of Pittsburgh), A. Pagan (STScI). CC BY 4.0 INT.

Vorige Volgende

Artikelen - March

FYSICA 2022

Met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen lijkt het er steeds meer op dat we, na twee jaar online-edities van FYSICA, op vrijdag 22 april de natuurkunde weer op locatie kunnen gaan vieren. Voor die dag staat er op de Universiteit Twente een mooi programma vol natuurkunde in de steigers.

Lees meer →

Koude moleculen met microgolven beschermd

Ultrakoude moleculen lijken zeer geschikt voor toepassingen in nieuwe quantumtechnologieën. Tot op heden gingen de moleculen echter ‘kapot’ zodra ze met elkaar in botsing kwamen, wat uiteindelijk ons vermogen de moleculen te koelen beperkt.

Lees meer →

Strepen en stippen op de steppe

Steppes in bijvoorbeeld Mexico en op het Afrikaanse continent herbergen een breed scala aan fascinerende vegetatiepatronen. Toch is er een relatief eenvoudig model, gebaseerd op biologische principes, dat hun ontstaan kan simuleren.

Lees meer →